Sinds dit jaar volg ik de research master Language and Cognition. Wat ik zo leuk vind aan deze master is dat ruimte is om je eigen programma te kiezen. Studenten Taalwetenschap krijgen voor een aantal vakken vrijstelling op basis van hun bachelorprogramma (zoals voor het vak Linguistic Theory) waardoor er ruimte is om vakken van andere masters te kiezen. Zo heb ik vakken kunnen volgen van de master Applied Linguistics en Neurolinguïstiek.

Waar ik heel erg aan moest wennen in het begin, is dat de opleiding in het Engels is. Dat is eerst heel gek, maar gelukkig went het heel snel, dus laat je vooral niet tegenhouden door een mogelijke taalbarrière (voor welke opleiding dan ook!). Daarnaast is deze master best competitief: veel mensen willen namelijk door met onderzoek doen binnen de universiteit, terwijl daar niet veel plekken voor zijn. Iedereen wil dus goed presteren en zich onderscheiden van de rest. Dit zorgt voor druk om niet alleen heel goede cijfers te halen, maar ook nog diverse projecten naast je studie te doen terwijl daar niet altijd ruimte voor is. Ik werd hier eerst echt een beetje gek van, omdat ik het idee had dat wat ik deed niet goed genoeg was. Inmiddels heb ik dat losgelaten en doe ik alleen dingen die me echt interesseren en waar ik me graag voor wil inzetten, niet omdat ik het idee heb dat dat moet.

De naam zegt het eigenlijk al; in een research master draait het vooral om onderzoek. In het eerste jaar oriënteer je je vooral op andermans onderzoek en volg je methodologische vakken, waaronder ook statistiek. In het tweede jaar ga je meer zelf doen: eerst op stage in het buitenland en daarna je scriptie schrijven. Als je deze master wilt gaan doen, is het dan ook belangrijk dat je interesse hebt in onderzoek. Daarmee bedoel ik niet alleen het inhoudelijke onderzoek naar datgene wat jou interesseert, maar ook naar nieuwe manieren van onderzoek doen. Ik zit nu in het eerste jaar en vind alles gelukkig heel leuk, maar ik heb ook vooral heel veel zin in mijn stage volgend jaar!

Marjolein Mués