Na de bachelor Taalwetenschap afgerond te hebben, heb ik gekozen voor de master Applied Linguistics. Deze master wordt volledig in het Engels gegeven (zoals de meeste masters van Taalwetenschap in Groningen). Wat in deze master centraal staat, is het leren van een vreemde taal. Hoe gaat dit in z’n werk, maar vooral: onderwijs. Wat is de beste methode om een leerling een vreemde taal te leren?

In het eerste semester leer je veel over de theorie door uiteraard colleges te volgen, maar ook breng je dit in de praktijk door zelf onderzoek te doen en hierover papers te schrijven. De vakken Theory of 2nd Language Development en Teaching Methodology/2nd Language Development gaan over het leren van een vreemde taal. Daarnaast volg je de vakken Research Methodology en Essential Statistics, waarin je leert om data statistisch te verwerken (in het programma R) en wederom schrijf je een paper. Ik vond zelf het vak Essential Statistics heel fijn, omdat je hier echt de basics van statistiek uitgelegd krijgt.

In het tweede semester ga je je masterscriptie schrijven (20 EC) en kun je eventueel een stage volgen, of het vak Computer Assisted Language Learning (CALL). Het is ook mogelijk om hier een vak van een andere master van Taalwetenschap te volgen, zoals bijvoorbeeld Language Variation in Europe van de master European Linguistics.

Het mooie aan deze master is dat het heel persoonlijk is. Aan het begin van het collegejaar gingen we bijvoorbeeld pizza eten bij een van de docenten. Dit is heel anders dan dat we in de bachelor gewend zijn. Ook zijn er in mijn jaar heel veel buitenlandse studenten, uit bijvoorbeeld Spanje, Engeland en de VS.

Leonie van der Land