Studeren in het buitenland
- Naar het buitenland
- Voor een half jaartje naar Gent
Wanneer je je studie (tijdelijk) in het buitenland wilt voortzetten, dan zijn er een aantal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Bijvoorbeeld: Waarom ga ik naar het buitenland? Wil ik studeren of onderzoek doen? Kies ik eerst voor een land of kies ik eerst voor een studieprogramma? Hoe lang wil ik weg? Wil ik ergens heen waar ik de vakken in het Engels kan volgen of wil ik een nieuwe taal leren?
Ga in gesprek!
Het beantwoorden van deze vragen kan niemand voor je doen behalve jijzelf. Wel kun je door gesprekken met hoogleraren, docenten, studieadviseurs of stagecoördinator een beter beeld krijgen over de keuzes, de voors en de tegens en zo tot de conclusie komen wat het beste bij jou past.
Wanneer en hoe lang kun je naar het buitenland?
Over het algemeen is het 3e jaar het meest geschikt voor een verblijf in het buitenland. Bijvoorbeeld in de minorruimte. Uiteraard is dit afhankelijk je studieprogramma. Probeer zo weinig mogelijk studievertraging op te lopen door je buitenlandverblijf zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij je studieverplichtingen in Nederland. Ga dus goed na welke studieverplichtingen je nog hebt en of je de in het buitenland gevolgde vakken kunt mee laten tellen voor je curriculum in Nederland. Ga daarom altijd in gesprek met de studieadviseur.
Houdt er rekening mee dat een academisch jaar in het buitenland er anders uit kan zien dan in Nederland.
Waar kan je naar toe?
Universiteiten mèt een uitwisselingsovereenkomst
De faculteit Letteren en de RUG hebben met verschillende universiteiten een uitwisselingsovereenkomst afgesloten. Universiteiten waarmee een uitwisselingsovereenkomst bestaat, vragen géén collegegeld aan jou. Je bent namelijk reeds betalende student aan de RUG en omdat je gedurende je buitenlandperiode je collegegeld in Nederland betaalt, word je vrijgesteld van collegegeld aan de gastuniversiteit. Ook behoud je je recht op studiefinanciering.
Met de volgende universiteiten heeft de faculteit/RUG een uitwisselingsovereenkomst:
Overview of partner universities within the EU
Overview of partner universities outside the EU
Overview of University-wide exchange agreements
Daarnaast heb je de mogelijkheid tot een beurs, heb je toegang tot de faciliteiten van de gastuniversiteit, worden de studiepunten voor behaalde vakken erkend en is er vaak opvang, huisvesting en een introductie geregeld.
Universiteiten zònder een uitwisselingsovereenkomst
Je kunt er ook voor kiezen om naar een universiteit te gaan waar géén uitwisselingsovereenkomst mee is. In dat geval zul je zelf alles moeten regelen en zul je vaak collegegeld aan de gastuniversiteit moeten betalen. Ook worden behaalde studiepunten niet automatisch aan de RUG erkend en kan het gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Uiteraard zul je hierover altijd goede afspraken moeten maken met de studieadviseur om ervoor te zorgen dat de behaalde studiepunten worden geaccepteerd en je niet teveel studievertraging oploopt.
Kortlopende cursussen
Er zijn ook kortlopende cursussen in de zomer te volgen aan universiteiten of particuliere instituten. Dit zijn zgn. 'zomerscholen' of Summerschools. Ook bieden de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland eigen studieprogramma's aan die interessant zijn om te volgen. Meer informatie daarover vind je hier.
Welke vakken volg je in het buitenland?
Als je bepaald hebt waar je naartoe wilt (welk land en welke universiteit), ga je vervolgens je vakkenpakket samenstellen. Dit kan je doen door de website van de gastuniversiteit door te pluizen, door te overleggen met de studieadviseur of door studieverslagen na te lezen. Let op! Er bestaan géén hapklare programma's. Je kunt zelf je pakket samenstellen.
Zodra je weet welke vakken je wilt volgen, meld je dit bij de studieadviseur en start je de aanmeldprocedure.
Klik hier voor een brochure van de faculteit letteren over studeren in het buitenland. Let op! Het gaat hier om een brochure van het studiejaar 2011-2012, de informatie kan dus achterhaald zijn.
Deze tekst is een aangepaste versie en afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen
Voor meer informatie bezoek deze link.
Begin september 2019, aan het einde van de zomervakantie, toen begon mijn avontuur in Gent. Het studiejaar daarvoor had ik besloten dat ik mijn minor in een ander land, en in een andere stad wilde gaan doen. Het leek me leuk om deze ervaring op te doen en was benieuwd hoe het zou zijn om vakken te volgen aan een andere universiteit. Na lang twijfelen en nadenken, werd de bestemming uiteindelijk Gent, in België. Ik was nog nooit in Gent geweest, wel was het relatief makkelijk te bereiken omdat Gent natuurlijk niet het einde van de wereld is. Toch merkte ik in de trein richting Gent dat ik toch wel wat spanningen had, ik kende daar niemand en was er immers nog nooit geweest. In de zomervakantie had ik zelf een kamer gevonden in Gent, die ik kon onderhuren, dat was vrij makkelijk om te regelen. Mijn geluk hiermee was dat ik natuurlijk gewoon berichtjes van interesse in het Nederlands kon sturen 😉
De eerste week was een hectische week, met veel indrukken en veel nieuwe mensen. Ik voelde me wel meteen op mijn plek in Gent, het is namelijk een prachtige stad. Mijn kamer zat op een vrij centrale plek in het centrum, dus dat was ideaal. Vanuit ESN (Erasmus Student Network) werden er in de eerste week veel introductieactiviteiten georganiseerd en ook vanuit de universiteit Gent zelf waren er veel activiteiten. Ik vond het erg fijn dat deze activiteiten georganiseerd werden, zo was ik niet helemaal verloren de eerste paar dagen.
Door deze activiteiten had ik binnen een week al een hechte vriendengroep van zo’n 15 studenten uit o.a. Estland, Duitsland en Nederland. Met deze vriendengroep heb ik vooral veel tijd besteed in de weekenden, buiten de universiteit om, iedereen studeerde namelijk wat anders. We hebben veel Belgische biertjes met elkaar gedronken, Overpoort (de uitgaansstraat) tot in de vroege uurtjes uitgespeeld en verschillende tripjes gemaakt. Met velen van deze groep heb ik nog steeds heel goed contact en ik ben al deze mensen super dankbaar voor de leuke herinneringen.
Via de introductieactiviteiten van de universiteit leerde ik verder nog wat andere, ‘losse’ vriendinnen kennen. Ik volgde vakken die speciaal voor Erasmus studenten waren, maar ook wat vakken in het Nederlands. De Nederlandse vakken die ik volgde waren allemaal van de studie: ‘Audiologische en Logopedische wetenschappen’. Bij de vakken die ik volgde van deze studie leerde ik een aantal hele leuke Belgische meiden kennen, die mij vaak hielpen als iets onduidelijk was, ik was namelijk de enige Erasmusstudent die deze vakken bij woonde, dat maakte me soms een beetje de vreemde eend in de bijt. Gelukkig had ik dus deze meiden die me met alle liefde hielpen wanneer iets niet helemaal duidelijk was.
Het was even puzzelen om alle vakken die ik wilde volgen ook uiteindelijk te kunnen volgen, omdat ik vakken volgde aan twee verschillende faculteiten. Uiteindelijk is dat allemaal gelukt, ik ging zelfs elke woensdag voor een vak naar Brussel, wat ik erg leuk vond. Ik had een fijn rooster, met genoeg vrije tijd om ook gewoon lekker met andere dingen dan studeren bezig te zijn. Ik vond het heerlijk om gewoon simpel weg te gaan wandelen in het mooie centrum van Gent en had mijn plekje helemaal gevonden inmiddels. Sommige vakken die ik volgde leken enigszins op vakken van taalwetenschap, maar ik heb ook vakken gevolgd als ‘Ontwikkelingspsychologie’, ‘Gender and Intersectionality’ en ‘Communicatievaardigheden’. Ik ben achteraf erg blij geweest met de keuze voor de vakken, ik had op deze manier een fijne afwisseling van erg verschillende vakken, sommige in het Engels, sommige in het Nederlands.
De tijd vloog letterlijk voorbij (lekker cliché, maar het ging echt super snel). In januari brak de tentamenperiode aan en vervolgens was de periode in Gent alweer bijna voorbij. Na nog wat laatste feestjes en koffie dates met mijn vriendengroep zat ik op 1 februari 2020 alweer in de auto terug naar huis.
Mijn half jaartje in Gent was geweldig en ik heb er enorm van genoten. Ik heb ontzettend geluk gehad dat ik net voor Corona dit nog heb mogen meemaken. Ik hoop dan ook dat studenten gauw weer een minor kunnen gaan doen in het buitenland, ik kan het namelijk iedereen aanraden om voor een periode is te gaan studeren in het buitenland. Je leert er ontzettend veel van en het is zo’n leuke ervaring!