Ik vond het zelf ontzettend lastig: hoe vind je een baan als student Taalwetenschap? De enige voorbeelden die je vanuit de universiteit krijgt zijn vaak studiegerelateerd en 9 van de 10 mensen die als voorbeeld dienen hebben een PhD gedaan. Maar wat als je dat niet wilt?

Je hebt vast al honderden keren dezelfde vraag gekregen als ik: “taalwetenschap, wat kan je daar dan mee worden?” Hoewel er best een aantal duidelijke beroepen zijn waarbij Taalwetenschap goed van pas kan komen, (zoals logopedist, educatief uitgever of natuurlijk professor) zijn er ook genoeg Taalwetenschapstudenten die zichzelf niet zo snel aan de slag zullen zien gaan in één van de bovengenoemde carrières. Voor die mensen de volgende tip: wat je naast je studie doet is zeker net zo belangrijk.

Ikzelf ben één van de mensen die wel graag Taalwetenschap wilde studeren, maar niet zo nodig een bijbehorend beroep wil. Begrijp me niet verkeerd, Taalwetenschap kan me eindeloos boeien, maar ik zie mezelf gewoon geen professor of logopedist worden. Vanaf het begin van mijn studie wist ik al dat ik liever wilde werken aan projecten, het regelen van dingen en het aansturen van mensen. Een studie Bedrijfskunde was misschien handiger geweest, maar dat leek me ronduit saai.

Er moest een andere manier zijn om de leukste studie van de universiteit te doen én de baan te krijgen die ik wilde. Ik realiseerde me al snel dat je studententijd het beste moment is om een goed CV op te bouwen. Er zijn talloze commissies en besturen waar je werkervaring op kunt doen en dankzij de flexibele uren van je studie heb je genoeg tijd om aan de slag te gaan met andere dingen. In mijn eerste jaar Taalwetenschap begon ik in de IntroCie en voelde ik me snel thuis binnen de vereniging. Het jaar daarna besloot ik te solliciteren voor het bestuur. Niet alleen omdat dit me ontzettend gezellig leek, maar ook omdat het een goede kans was om een netwerk op te bouwen in Groningen en werkervaring op te doen.

Uiteindelijk ben ik twee jaar voorzitter van TW!ST geweest en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Dankzij mijn ervaring binnen het bestuur en het netwerk dat ik daarmee had opgebouwd, kon ik tijdens mijn tweede bestuursjaar aan de slag als projectcoördinator bij GroningenLife, een campagne van de RUG, Hanze en Gemeente die zich richt op het aanprijzen van Groningen als studentenstad. Na drie jaar moest ik stoppen bij GroningenLife omdat ik voor de researchmaster naar Londen ging om stage te lopen.

Toen ik moest stoppen kreeg ik een baan aangeboden bij City Central, waar ik al langere tijd mee samen had gewerkt vanuit GroningenLife. Als content editor ben ik de afgelopen maanden bezig geweest met de ontwikkeling van het nieuwe platform voor Groningen: Groningen.nl. Teksten schrijven, de website opmaken en samenwerken met veel leuke mensen bij o.a. de gemeente, provincie en Marketing Groningen. Voorlopig blijf ik tijdens het schrijven van mijn scriptie bij City Central werken en wellicht kan dit ook na mijn studie.

Wat dit volgens mij laat zien is dat er ontzettend veel verschillende manieren zijn om te bereiken wat je wilt. Een goede studie is daar een onderdeel van, maar ook je werkervaring en de dingen die je naast je studie hebt gedaan spelen een ontzettend grote rol. Mijn bestuursjaar leidde uiteindelijk tot een hele leuke baan. Mijn advies: doe dingen waar je echt graag mee bezig bent. Zoek naast je studie naar activiteiten en baantjes die je ook echt leuk vindt en durf te solliciteren naar functies waar je misschien nog niet de ervaring voor hebt. Dan kom je, via je eigen weg, altijd op de juiste plek terecht.