Beginnen aan een studie is voor veel studenten best spannend. Hoewel voor de meeste Taalwetenschapstudenten bij aanvang al duidelijk is dat dat opleiding bij hen past – je kiest immers niet zomaar voor Taalwetenschap – is het toch wel even wennen geblazen. Hoe sluit het niveau van de universiteit aan op dat van de middelbare school? Zijn er leuke medestudenten? Zijn de tentamens moeilijk? Hoe bereid je die eigenlijk voor? Bij wie moet ik zijn als ik iets niet weet of als ik persoonlijke omstandigheden heb?

Voor al dit soort vragen kun je terecht bij de studieadviseur. Bij iedere opleiding lopen er één of meerdere studieadviseurs rond die je kunt aanspreken of mailen als je met wat voor vraag dan ook zit. Denk hierbij aan formele zaken als het maken van een haalbare studieplanning, het regelen van vrijstellingen, het aanvragen van voorzieningen of vragen over regelingen omtrent vakken en tentamens.

Je kunt ook bij de studieadviseur terecht als het wat minder goed gaat met je studie. Heb je bijvoorbeeld concentratieproblemen of weet je niet goed hoe je de studie moet aanpakken, dan kun je dat aangeven. Soms zijn er omstandigheden die ertoe leiden dat je de studie niet kunt volgen zoals je wilt en mogelijk voor studievertraging zorgen. De studieadviseur is bij uitstek de persoon die je op dat moment moet benaderen. In overleg kun je dan zoeken naar een manier om hiermee om te gaan, kun je samen een aangepaste studieplanning maken of kun je externe hulp inschakelen. In sommige gevallen heb je zelfs recht op financiële tegemoetkoming vanuit de universiteit.

Aan de andere kant kan het juist heel goed gaan en ben je misschien wel op zoek naar extra uitdaging tijdens je studie. Ook dan ben je van harte welkom om te komen praten over de verschillende mogelijkheden die er voor je zijn om jouw studietijd nog boeiender en succesvoller te maken.

Daarnaast kan de studieadviseur fungeren als tussenpersoon of bemiddelaar als er conflicten zijn met bijvoorbeeld docenten of een examencommissie.

Welke zaken je ook wenst te bespreken, jouw situatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

Mocht ik je kunnen helpen of wil je gewoon je hart luchten, mail me dan gerust of spreek me aan als je me tegenkomt. Rest mij niets anders dan je een plezierige tijd bij de opleiding Taalwetenschap te wensen!

Vriendelijke groet,
Sjors van Ooij
Studieadviseur Taalwetenschap

Op mijn persoonlijke RuG-pagina kun je mijn contactgegevens vinden. Via Bureau Studentzaken kun je een afspraak voor het spreekuur laten inplannen.