Wanneer je je studie (tijdelijk) in het buitenland wilt voortzetten, dan zijn er een aantal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Bijvoorbeeld: Waarom ga ik naar het buitenland? Wil ik studeren of onderzoek doen? Kies ik eerst voor een land of kies ik eerst voor een studieprogramma? Hoe lang wil ik weg? Wil ik ergens heen waar ik de vakken in het Engels kan volgen of wil ik een nieuwe taal leren?

Ga in gesprek!

Het beantwoorden van deze vragen kan niemand voor je doen behalve jijzelf. Wel kun je door gesprekken met hoogleraren, docenten, studieadviseurs of stagecoördinator een beter beeld krijgen over de keuzes, de voors en de tegens en zo tot de conclusie komen wat het beste bij jou past.

Wanneer en hoe lang kun je naar het buitenland?

Over het algemeen is het 3e jaar het meest geschikt voor een verblijf in het buitenland. Bijvoorbeeld in de minorruimte. Uiteraard is dit afhankelijk je studieprogramma. Probeer zo weinig mogelijk studievertraging op te lopen door je buitenlandverblijf zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij je studieverplichtingen in Nederland. Ga dus goed na welke studieverplichtingen je nog hebt en of je de in het buitenland gevolgde vakken kunt mee laten tellen voor je curriculum in Nederland. Ga daarom altijd in gesprek met de studieadviseur.

Houdt er rekening mee dat een academisch jaar in het buitenland er anders uit kan zien dan in Nederland.

Waar kan je naar toe?

Universiteiten mèt een uitwisselingsovereenkomst

De faculteit Letteren en de RUG hebben met verschillende universiteiten een uitwisselingsovereenkomst afgesloten. Universiteiten waarmee een uitwisselingsovereenkomst bestaat, vragen géén collegegeld aan jou. Je bent namelijk reeds betalende student aan de RUG en omdat je gedurende je buitenlandperiode je collegegeld in Nederland betaalt, word je vrijgesteld van collegegeld aan de gastuniversiteit. Ook behoud je je recht op studiefinanciering.

Met de volgende universiteiten heeft de faculteit/RUG een uitwisselingsovereenkomst:

Overview of partner universities within the EU
Overview of partner universities outside the EU
Overview of University-wide exchange agreements

Daarnaast heb je de mogelijkheid tot een beurs, heb je toegang tot de faciliteiten van de gastuniversiteit, worden de studiepunten voor behaalde vakken erkend en is er vaak opvang, huisvesting en een introductie geregeld.

Universiteiten zònder een uitwisselingsovereenkomst

Je kunt er ook voor kiezen om naar een universiteit te gaan waar géén uitwisselingsovereenkomst mee is. In dat geval zul je zelf alles moeten regelen en zul je vaak collegegeld aan de gastuniversiteit moeten betalen. Ook worden behaalde studiepunten niet automatisch aan de RUG erkend en kan het gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Uiteraard zul je hierover altijd goede afspraken moeten maken met de studieadviseur om ervoor te zorgen dat de behaalde studiepunten worden geaccepteerd en je niet teveel studievertraging oploopt.

Kortlopende cursussen

Er zijn ook kortlopende cursussen in de zomer te volgen aan universiteiten of particuliere instituten. Dit zijn zgn. ‘zomerscholen’ of Summerschools. Ook bieden de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland eigen studieprogramma’s aan die interessant zijn om te volgen. Meer informatie daarover vind je hier.

Welke vakken volg je in het buitenland?

Als je bepaald hebt waar je naartoe wilt (welk land en welke universiteit), ga je vervolgens je vakkenpakket samenstellen. Dit kan je doen door de website van de gastuniversiteit door te pluizen, door te overleggen met de studieadviseur of door studieverslagen na te lezen. Let op! Er bestaan géén hapklare programma’s. Je kunt zelf je pakket samenstellen.

Zodra je weet welke vakken je wilt volgen, meld je dit bij de studieadviseur en start je de aanmeldprocedure.

Klik hier voor een brochure van de faculteit letteren over studeren in het buitenland. Let op! Het gaat hier om een brochure van het studiejaar 2011-2012, de informatie kan dus achterhaald zijn.

Deze tekst is een aangepaste versie en afkomstig van: http://www.rug.nl/ggw/education/studyingabroad/orientatie/

Voor meer informatie zie: https://www.rug.nl/let/studeren-bij-ons/bachelor/minor-abroad