Blog: Britt Egeter

Britt Egeter, Alumna taalwetenschap

Hee lieve TW!ST-ers!

Ik was geslaagd voor het VWO en wist al gelijk wat ik wilde doen. Altijd al ben ik geïnteresseerd geweest in taal en hersenen. Dat is ook te zien aan mijn vakkenpakket op het VWO, namelijk c&m met alle talen en biologie. Op een open dag van Taalwetenschap in Groningen, liet iemand een filmpje zien over wakkere hersenoperatie, interessant! Ik wilde me niet focussen op één taal, maar op meerdere talen en het stukje hersenen: Taalwetenschap it is! Na een jaar Taalwetenschap te hebben gedaan, kwam ik er achter dat ik wat uitdaging miste. Mijn interesse was de klinische kant van Taalwetenschap. Mijn propedeuse had ik gehaald en ik kwam er achter dat Logopedie aan de Hanze Hogeschool een behandelbevoegdheid geeft, dat wilde ik ook! Daarnaast was ik heel geïnteresseerd in de Franse taal en heb ik met mijn studieadviseur een schema voor de drie studies gemaakt. Gelukkig kwam ik er in de zomer achter dat dit wellicht iets te veel van het goede was en besloot ik het alleen bij Logopedie te houden, wat een goede keuze bleek.

Inmiddels heb ik de bachelor Taalwetenschap afgerond en ben ik bezig met de laatste stages voor Logopedie. Afgelopen half jaar heb ik stage gelopen op twee basisscholen, wat me tegen verwachtingen in eigenlijk goed beviel! Ik wilde namelijk altijd al met mensen met afasie, dementie o.i.d. werken, maar met kinderen blijkt ook heel leuk te zijn. Maar in september mag ik stage gaan lopen in het Scheper ziekenhuis in Emmen. Mijn droom! Al ga ik daar aan de slag als Logopedist, er zullen ook veel aspecten van de klinische linguïstiek voorbij komen. Daarnaast ben ik bezig met het afronden van de master Neurolinguïstiek. Deze master was een voorwaarde voor het doen van Logopedie. Niet dat ik dat erg vond, want die had ik sowieso al gekozen! Het is best zwaar om een master scriptie en een Logopedie stage naast elkaar te doen, maar het is het zeker waard. 

Het zou betekenen dat ik na mijn logopedische stage in september 3 diploma’s op zak heb. Ik ben dan nog maar 22 en ik heb weer het gevoel dat ik nóg wat wil doen! Fulltime werken? Nou…. Hierdoor heb ik besloten om een educatieve master Nederlands te doen en parttime te gaan werken als Logopedist. Voor deze master moet ik nog een jaar Nederlands pre-master doen. De educatieve master is in principe een jaar master Nederlands en een jaar master ‘leren om docent te worden’. Dit levert een eerstegraads bevoegdheid op.

Waar ik mezelf zie over 10 jaar? Een leuke baan als klinisch linguïst, logopedist en docent. Bestaan die drie parttime banen naast elkaar?! Ik ben heel erg blij dat ik de combi Taalwetenschap en Logopedie heb gedaan. Het vult elkaar goed aan. Het moet je wel liggen om ook praktische opdrachten te doen. Dat vond ik eerlijk gezegd ook niet altijd leuk, maar nu ik stage loop merk ik pas hoe leuk het écht is! 

Ik vind het erg belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Als je graag nog wat erbij wil doen, doe het! Er zijn heel veel mogelijkheden, ook buiten Taalwetenschap! 

Liefs,

Britt