Blog: Anieka Dijkman


Anieka Dijkman, Alumna taalwetenschap

Lieve TW!ST-ers,

Toen mij werd gevraagd om een stukje over mijn studieloopbaan te schrijven als alumna voelde ik me natuurlijk supercool! Hopelijk vinden jullie het ook leuk om erover te lezen.

Ik startte in 2016 met de bachelor Taalwetenschap aan de RUG. Het eerste half jaar woonde ik nog bij mijn ouders in Emmen, maar daar was ik al snel klaar mee dus ik was veel te vinden in Groningen terwijl ik overal en nergens de tijd doorbracht tot de hospi van die avond. In december was het zover, ik had een (crappy) kamer bemachtigd in een (supergoor) huis in de Korrewegwijk! Ik een blij ei, mijn moeder bang dat ik enge ziektes op zou lopen, startte ik nu góed met mijn studententijd in Groningen. Ik genoot van het eerste jaar en daar kan ik dus ook vrij weinig over navertellen 😉

Tegen het einde van het eerste jaar kwam het klassieke praatje over het combineren van taalwetenschap met logopedie en ik dacht, dat lijkt me wel wat! De eerste toelating van logopedie heb ik echter overgeslagen, omdat ik toen statistiek 2 nog niet behaald had, wat een eis was voor het starten van logopedie. Tot mijn grote verbazing haalde ik het hertentamen en kon ik eind van de zomer nog toegelaten worden! Dit stond niet helemaal meer op mijn planning, want in de tussentijd had ik gesolliciteerd naar een functie in het bestuur van TW!ST en was ik kandidaatscommissaris Extern! Eigenwijs als ik ben, ging ik het toch proberen: Taalwetenschap, de lange dagen op de Hanzehogeschool en een bestuursjaar (en daarnaast had ik ook nog gewoon een weekendbaantje). Menig TW!ST-lid had geen vertrouwen in mijn slagen van al deze dingen, waarbij logopedie onderaan het prioriteitenlijstje bungelde. Vol goede moed startte ik mijn tweede studiejaar en zeker één maand heb ik ontzettend mijn best gedaan om alle colleges, praktijklessen en TW!ST-activiteiten bij te wonen. Gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat logopedie simpelweg niet voor mij weggelegd was. Ik koos namelijk voor logopedie voor de praktische kennis naast de theorie, maar ik vond alleen de theorielessen op de Hanzehogeschool écht leuk. Dit alles resulteerde in onvoldoendes op de praktijktentamens en mijn uitschrijven van de opleiding logopedie, na tweeënhalve maand.

Mijn tweede jaar heb ik dus volop genoten van mijn bestuursjaar en gewoon nog 45 punten gehaald. Tien van de gemiste punten waren vakken die ik het eerste semester niet hoefde te volgen vanwege logopedie (die dus in het derde jaar ingehaald moesten worden) en 5 EC van klankleer 2, waar ik simpelweg niet goed in was. Toen kwam het moment om een minor te kiezen. Eigenwijs en nieuwsgierig als ik ben, besloot ik dat het me vet interessant leek een minor Bestuurskunde aan de Rechtenfaculteit te doen. Dit in combinatie met de twee taalwetenschapvakken die ik van het tweede jaar nog in moest halen… Ook hieraan startte ik vol goede moed! De resultaten van de eerste tentamens vielen wat tegen (drie vijven), maar vol doorzettingsvermogen streed ik verder om het blok erop zes tentamens te maken. Deze ronde resulteerde in vijf vijven en één zes, dankzij de bonuspunt voor mijn aanwezigheid tijdens de colleges… Ondanks de realisatie dat bestuurskunde totáál niet voor mij was, toch geprobeerd de drie hertentamens nog te halen, maar ook toen behaalde ik drie vijven (wat toch ook best knap is, als je erover nadenkt).

In de wetenschap dat ik sowieso langer over mijn bachelor zou gaan doen en omdat ik gewoonweg niet op mijn 21e al een master wilde starten, besloot ik twee onderzoekscolleges te volgen. Ik moest namelijk klankleer 2 ook nog overdoen in het laatste blok. Dit was gelukkig succesvol, wat me toch nog op 25 punten bracht voor dat jaar!

Voor mijn vierde jaar heb ik dus de verstandige keuze gemaakt een minor psychologie te doen, wat stukken beter ging dan rechten. Hierna heb ik nog één onderzoekscollege gevolgd en ben ik in 2020 succesvol afgestudeerd! De laatste twee jaar van mijn studie was ik ook nog bezig met het zoeken van een geschikte master. De masters aan de RUG had ik vrij snel aan de kant gelegd, niets voor mij. Toen werd ik door mijn moeder gewezen op een vacature voor een opleiding tot hartfunctielaborant (zij werkte in dat ziekenhuis). Een grote potentiële carrièreswitch: ik heb biologie en geneeskundige onderwerpen altijd machtig interessant gevonden (ondanks dat ik er slecht in was op de middelbare school) en dit leek me dus zo leuk, dat ik besloot te solliciteren voor deze opleiding. Hiervoor werd ik uitgenodigd op gesprek en ben ik echt dichtbij gekomen, maar toch uiteindelijk niet aangenomen. Hoe jammer ik dit ook vond, besloot ik me toch maar weer te richten op een vervolgopleiding in de taalwetenschap. Taalwetenschap is namelijk nog steeds een van mijn grote liefdes. De mogelijkheid tot omscholing naar een beroep als hartfunctielaborant sluit ik echter niet uit, misschien over een jaar of tien!
De uiteindelijke keuze viel tussen de master Meertaligheid en Taalverwerving aan de UU en de master Docent en Expert Nederlands als Tweede Taal aan de Radboud Universiteit. Omdat ik me niet wilde uitsluiten tot het alleen kunnen worden van docent NT2, heb ik gekozen voor MTV.

Vol hoop op fysieke colleges ben ik in de zomer verhuisd naar Utrecht. Het einde van de zomer heb ik nog een prima introductieweek doorlopen, ik had geluk met een gezellig en actief introgroepje vol andere gelijkgestemde aankomende masterstudenten. In deze week heb ik me aangemeld bij studentenvereniging ViaKunst, omdat ik toch de leegte op moest vullen die lid-af worden van TW!ST had achtergelaten… Hier ben ik ook bij een commissie gegaan. Helaas konden al snel ook bij deze vereniging geen fysieke activiteiten meer georganiseerd worden, al heb ik aan een van de echte borrels wel een leuk huisgenootje overgehouden.
Ik heb sinds september vrijwel al mijn colleges van de master MTV via Microsoft Teams. Na een periode van gewenning bevalt dit best prima, het is gewoonweg niet anders. Twee keer hadden wij het afgelopen blok het geluk een college in het echt bij te kunnen wonen, waarin ik ook een bizar level van enthousiasme heb meegemaakt bij mijzelf en mijn medestudenten.

De master MTV is een éénjarige master, met Nederlands als voertaal. Ik heb de afgelopen twee blokken telkens drie vakken gevolgd, qua structuur net zoals aan de RUG. Het is natuurlijk wat intenser, het is tenslotte een master aan een andere universiteit! Toch gaat het me beter af dan ik had verwacht en zijn de resultaten wel om over naar huis te schrijven (mijn oma is trots op me). Blijkt dat je met een bachelor taalwetenschap aan de RUG op zak toch wel genoeg goede kennis hebt opgedaan om een master te voltooien!
Komend blok volg ik één vak en ga ik parttime stagelopen! Dit ga ik in Utrecht doen, bij NCB, een bedrijf wat cursussen NT2 geeft en daarbij lesboeken NT2 maakt. Ik ga dan ook stagelopen op de afdeling materiaalontwikkeling! Hier heb ik heel veel zin in, hopelijk worden mij nog wat fysieke kantoordagen gegund. Het blok erna moet ik een scriptie schrijven (oh jee, hoe moet dat?) en is mijn master alweer klaar! Echter ben ik zelf nog niet klaar en heb ik besloten tóch een opleiding tot docent NT2 te gaan volgen na mijn master. Tijdens een van mijn vakken van MTV mocht ik een klein aantal opdrachtjes voorbereiden en lesgeven aan een NT2-er, wat me in heeft laten zien dat dat is wat ik na mijn master echt graag zou willen doen. Ik weet nog niet precies aan welk instituut ik de opleiding wil gaan doen, maar wel dat een duale opleiding het beste bij mij past na de master. Wordt dus vervolgd!

Ondanks alle verschillende dingen die ik heb geprobeerd wat betreft opleiding, heb ik maximaal genoten van het studentenleven. Ik heb veel commissies gedaan bij TW!ST, maximaal geborreld en mezelf goed leren kennen. Naar mijn idee is dit ook heel belangrijk om te ontdekken wie je bent en wat je zou willen na je bachelor. Alle zijsporen die ik heb gevolgd waren allemaal belangrijk en hebben gezorgd dat ik nu weet wat ik écht leuk vind. Gelukkig weet ik ook dat investeren in één bepaalde opleiding niet betekent dat je nooit meer andere interesses mag hebben, en dat maakt ook dat ik me niet te druk maak over waar ik terecht kom. Zolang je doet wat je leuk vindt, komt het over het algemeen wel goed!

Liefs en hopelijk tot snel,
Anieka

Geef een reactie