Scriptiestress

Lieve TW!ST’ers,

Het is dan toch echt officieel tijd voor scriptiestress. Het einde van het schooljaar komt dichterbij, net als de deadline voor mijn scriptie. Iedereen waarschuwt je 100 keer van tevoren dat je op tijd moet beginnen met het schrijven en iedere keer geef ik ook braaf het antwoord ‘ja, ik zal zeker niet wachten tot het laatste moment’. Toch is dat wat makkelijker gezegd dan gedaan.

Allereerst begin je met het schrijven van je inleiding, tenminste dat is de bedoeling. Je zoekt je een ongeluk in de online zoekmachines in de hoop dat ene perfecte artikel te vinden. Je probeert 300 verschillende zoektermen die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen. Als je bij de gelukkige studenten hoort komt er dan ook inderdaad uit de zoekmachine wat je graag wil weten. Ben je toch een beetje een pechvogel, dan kom je het perfecte artikel tegen en druk je op de rode knop ‘get it’, om erachter te komen dat het artikel online niet langer beschikbaar is! Na je door een oerwoud van artikelen te hebben geslingerd is het de beurt aan het schrijven van de methode. Persoonlijk vind ik dit één van de fijnste stukken om te schrijven. Je kan namelijk exact opschrijven wat je zelf hebt bedacht en je bent niet gebonden aan al bestaande artikelen.

Na de rust die de methode kan brengen begint het worstelen met de data en statistische testen. Dan vliegen de T-testen, ANOVA’s en correlaties je om de oren. Ook hier zijn weer een paar gelukkige studenten die zich makkelijk weten te redden met de statistiek. Ik ben echter iemand die niet voor niets TAALwetenschap is gaan studeren. Ik heb vaak de pech dat ik de statistiek 20 keer opnieuw mag doen, omdat ik steeds enkele proefpersonen vergeet toe te voegen of omdat ik vergeet vinkjes aan te kruisen of weg te halen in de verschillende keuzemenu’s. Als het me dan toch echt gelukt is om de statistiek te voltooien, dan is het tijd voor de discussie. Voor de mensen die de discussie nu schrijven of nog moeten schrijven: succes! Voor de mensen die hun discussie af hebben: applaus!

Kortom het schrijven van je scriptie is een flinke uitdaging. Schrijf jij op dit moment je scriptie, dan wens ik je nog heel veel sterkte deze laatste periode!