Alumniblog

Anita
Ik studeerde af in het stenen tijdperk: 30 november 1977 in de Algemene Taalwetenschap, met als hoofdrichting de transformationele generatieve grammatica.
Ik kon voor de klas gaan staan met mijn kandidaats Frans (en eerstegraadsbevoegdheid), heb nog een gooi gedaan naar een NWO (toen ZWO) beurs, maar gedreven door werkloosheid koos ik voor mijn hobby destijds: beleid en bestuur in het universitair onderwijs.  Ik was immers gepokt en gemazzeld in het actieleven: democratisering, beter onderwijs etc. Via Academische Raad (voorloper van de VSNU), en Leidse Universiteit ben ik bij de EUR terechtgekomen waar ik tot 1 januari 2014 op diverse functies (onder meer hoofd van de centrale beleidsafdeling onderwijs en onderzoek) heb gewerkt. Nu doe ik (net als in mijn studententijd) op vrijwillige basis bestuurlijk werk voor Humanitas Rotterdam, als vertegenwoordiger van kwetsbare clienten.

De cirkel is rond…

 Lisette
Beste aanstaande taalwetenschappers,
Taalwetenschap was precies wat ik zocht, toen ik op de middelbare school voor ‘de belangrijkste keuze van mijn leven tot dan toe’ stond. Het eerste jaar bevestigde mijn vermoedens en heeft me vriendinnen voor het leven gegeven! Na een jaar ontstond de mogelijkheid om de studie te combineren met de opleiding Logopedie. De kans op een baan zou hierdoor vergroten en dit was mijn reden om dit traject te gaan volgen. Nou ja, volgen… In het derde jaar kreeg ik een vriendje in de Bollenstreek, liep ik stage in het westen en leek de reis naar mijn studentenkamer in Groningen steeds langer te worden. Dit deed mij besluiten om enkel mijn bachelor voor Taalwetenschap en Logopedie af te ronden.
Daarna ging ik aan de slag als logopedist. En dus niet als onderzoeker of criticus, hoe ik mezelf altijd had willen zien. Maar wat een heerlijk vak, logopedist! Nu bouw ik een band op met mijn cliënten en werk, zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke kennis, samen met hen naar een mooiere toekomst. Ik wil niets anders meer.
Omdat het ontbreken van de MA-titel me dwars bleef zitten, ben ik na een aantal jaar gestart met de master ‘Taalleerstoornissen’ aan de VU. Een fijne aanvulling op mijn vak en qua inhoud goed te doen na de bachelor Taalwetenschap in Groningen. De opgedane kennis kan ik goed gebruiken in mijn behandelingen en adviezen aan collega’s.
Oh en het vriendje is nu mijn man en we zijn samen met onze pasgeboren dochter en onze hond heel gelukkig in de Bollenstreek.
Tips voor studenten Taalwetenschap:
– Orienteer je (enigzins) op het leven na de studie: een inkomen is best fijn
– Maak je eigen keuzes, waar een wil is is een weg
– Geniet en maak plezier!!